Stikla stāsti, lūša pilsēta un pils noslēpums

Š. g. 1. oktobrī Daugavpils Zinātņu vidusskolas 4. d un 4. e klases skolēni devās pirmajā kopīgajā ekskursijā. Brauciena mērķis bija paciemoties Līvānu stikla un amatniecības centrā, apskatīt Jēkabpili un izbaudīt Krustpils pils šarmu.

Sagaidījām autobusu un mūsu ceļojums varēja sākties. Līvānu stikla un amatniecības centrā mūs sagaidīja muzeja darbinieces un izstāstīja, ko redzēsim un darīsim amatniecības centrā. Skolēniem bija iespēja vērot, kā top stikla izstrādājumi, ko mums nodemonstrēja stikla meistars Aleksandrs. Darbnīcā mūsu priekšā no karstā un elastīgā stikla tapa zivtiņa, jo, kā stāstīja meistars, viņš dzīvo pie Daugavas un viņa hobijs, izņemot stiklu, ir makšķerēšana.

Bērni apskatīja arī ekspozīciju „Amatnieki Latgalē 19. – 20. gadsimtā”. Ekspozīcijā ir apskatāmi darbarīki un priekšmeti, kurus darinājuši amatnieki senos laikos. Lielu interesi izraisīja lielais rokas zāģis, unikālā 94 metrus garā tautiskā josta, vīzes, pastalas, kurpnieku darba rīki… Noskatījāmies Rīgas kinostudijā tapušo dokumentālo filmu par Līvānu stikla fabriku, tās darbu  un darbiniekiem. Plašajā zālē “Līvānu stikla muzejs” izvietoti Līvānu stikla fabrikā ražoti eksponāti, kopā simtiem tie rotaļājas visās varavīksnes krāsās un ir vienīgā šāda veida ekspozīcija Baltijā. 

Nākamā apskates vieta bija Jēkabpils. Pirmais jautājums, ko uzdeva bērni, bija: “Kāpēc tik daudz lūšu?” Lūša strūklaka, bronzas lūsis, lūsis no dolomīta šķembām… Kopīgi mēs mācējām rast atbildi – Jēkabpils pilsētas ģerboni rotā lūsis, kas ir pilsētas simbols!

Pilsētā mēs redzējām Svētā Gara pareizticīgo baznīcu un vīriešu klosteri, Trešdienas tirgus laukumu, kurā ir novietots tēlnieka Gaita Burvja vides objekts “Zirgs ar ratiem”, izvizinājāmies ar karuseli un guvām daudz pozitīvu emociju, skatoties uz vecpilsētas šaurajām ieliņām un skaisto arhitektūru.

Visbeidzot nokļuvām mūsu pēdējā galamērķī – Krustpils pilī. Vairāk nekā stundu garajā ekskursijā gida pavadībā izstaigājām renovētās pils telpas, skolēni klausījās stāstījumu par pils likteni dažādos laikos.

Te var ļaut vaļu fantāzijai… iziet uz pils balkona, vērot strūklaku. Dzirdot pils apmeklētāju soļus un sarunas, aizdomāties, vai tik tā nav Brūnā dāma pils pagrabos, par kuru klīst leģenda?

Un uzkāpjot pils tornī, pavērot pilsētu, lai klusi vai skaļi apliecinātu – cik te ir skaisti! Šī pils ir viena no Latvijas skaistākajām pērlēm, kas jāredz katram! 

Skolēni bija iepriecināti apmeklēt radošo sveču pagatavošanas darbnīcu, katrs skolēns aizveda mājās mazu gaismiņu, kas nesīs siltumu tumšos rudens vakaros.

Noguruši, bet laimīgi devāmies mājup! 

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
4. d un 4. e klases skolēni,
4. d klases audzinātāja
Jūlija Driče,
4. e klases audzinātāja
Marina Fekļistova

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Visa klase turpina sportot

Š.g. 18. oktobrī Daugavpils Zinātņu vidusskolas 3. d klases skolēni devās uz Zemgales Olimpisko centru Jelgavā, lai piedalītos vērienīgajā Latvijas Olimpiskās komitejas projekta “Sporto visa

Lasīt tālāk »

Ceļā uz emocionālo intelektu

Atzīmējot Erasmus+ dienas un daloties ar kursos iegūtajām zināšanām, š.g. 17.oktobrī Daugavpils Zinātņu vidusskolas 9. d klases skolēniem notika klases stunda, ko novadīja skolas psiholoģe Olga

Lasīt tālāk »

Vai tava runa pārliecina?

Š.g. 15. oktobrī Daugavpils Zinātņu vidusskolas 11. un 12. klašu skolēniem bija lieliska iespēja vērot un piedalīties improvizācijā. Tika piedāvāti dažādi neparasti uzdevumi, lai attīstītu

Lasīt tālāk »

Divas uzvaras ir mūsējās!

Š.g. 15. oktobrī Daugavpilī norisinājās Latgales reģiona skolēnu finālsacensības volejbolā 2005. – 2008. g. dz. jauniešiem. Mūsu pilsētas godu aizstāvēja Daugavpils Zinātņu vidusskolas komandas. Gan

Lasīt tālāk »
Search