Atskats uz “Karjeras nedēļu 2024”

Š.g. 7. – 11. oktobrī visā Latvijā noritēja “Karjeras nedēļa 2024”, šoreiz ar devīzi “Izglītība un karjera ikvienam”.

Daugavpils Zinātņu vidusskolas izglītojamie un pedagogi aktīvi iesaistījās dažādās ar karjeras izglītību saistītās aktivitātēs.

Mūsu pirmsskolas 9., 10., 11., 12. grupas audzēkņus apciemoja valsts policijas pārstāvji kopā ar Runci Rūdi un Bebru Bruno, kuri iepazīstināja bērnus ar aizraujošo policista profesiju, savukārt 3. a un 3. e klases skolēni enerģiskā un uzmundrinošā gaisotnē tikās ar zumbas treneri Margaritu Začiņajevu.

BJC “Jaunība” organizētajā karjeras aktivitātē “Izvēlies ko vēlies” piedalījās 1. c klases komanda, savukārt 5. c, 5. d un 6. b klašu komandas cīnījās par uzvaru Daugavpils pilsētas “Karjeras spēlē 2024”, kuru organizēja J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas parlaments. Šoreiz 6. b klase izcīnīja 2. vietu, bet 5. klašu skolēni ieguva vērtīgu pieredzi, kas palīdzēs viņiem plānot savu darbību, nākotni un karjeras ceļu.

Skolēniem tika piedāvāts iepazīt Daugavpils uzņēmumus. 3. a klase devās mācību ekskursijā uz A/S “Latgales piens”, bet 3. e un 4. a klases viesojās Daugavpils Kultūras pilī, kur viņiem bija unikāla iespēja apmeklēt koncertzāli, uzkāpt uz lielās skatuves, iejusties mākslinieka lomā, ielūkoties grimētavās, aizskatuvē, kases telpās, iepazīties ar sēdvietu izvietojumu un uzzināt, kādu profesiju pārstāvji darbojas kultūras jomā.

Visi 1.-4. klašu skolēni iesaistījās Empātijas dienas “Labo domu, vārdu, darbu maratons” aktivitātēs.

Savukārt visi 1.-9. klašu izglītojamie klases stundās “Profesijas, kuras atbilst manām zināšanām” iepazinās ar vietnes parprof.lv iespējām.

Klases stundas laikā 7. d klases skolēni iepazinās ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta feldšera profesiju, kuru skolēniem prezentēja Jevgenijs Saharovs. Viņi uzzināja par feldšera pienākumiem, izsaukumu norisi un to, kā tiek sniegta pirmā palīdzība kritiskās situācijās. Skolēni arī ieguva praktisku priekšstatu par šo profesiju, kā arī saprata tās nozīmi ikdienas darbā, kas palīdz glābt dzīvības.

Tikties un diskutēt ar kafejnīcas “Nekomimi” īpašniekiem bija iespēja 10. a klases skolēniem. Sarunas laikā skolēni iepazinās ar uzņēmēju pieredzi uzņēmējdarbības veidošanā un darbā ar klientiem, iegūstot vērtīgu ieskatu uzņēmējdarbības praksē.

Daugavpils Reģionālo slimnīcu apmeklēja 10. b un 11. b klases skolēni, iepazīstot slimnīcas darbu un dažādu medicīnas speciālistu profesijām. Vizītes laikā skolēni uzzināja par slimnīcas struktūru, medicīniskās aprūpes procesu un tehnoloģijām, kas tiek izmantotas pacientu ārstēšanā. Viņiem tika dota iespēja arī uzdot jautājumus medicīnas personālam un iegūt ieskatu veselības aprūpes sistēmā.

Daugavpils ASV informācijas centru apmeklēja 10. c klases skolēni, kur viņiem bija iespēja uzzināt vairāk par Amerikas Savienoto Valstu kultūru, izglītības iespējām un starptautisko sadarbību. Vizītes laikā skolēni iepazinās ar centra darbību, resursiem un programmām, kas veicina kultūras un informācijas apmaiņu starp Latviju un ASV.

Iepazīties ar aktieru profesiju, tikties ar aktieriem un uzzināt vairāk par teātra darbu bija iespēja 10. c, 11. c un 12. c klases skolēniem, kuri apgūst kursu komplektu “Valodas un sociālās zinības”. Aktieri dalījās ar savu pieredzi, stāstot par ikdienas darbu uz skatuves, lomu sagatavošanu un teātra radīšanas procesu. Skolēniem bija iespēja uzdot jautājumus, vērot aktieru sniegumu un iegūt vērtīgu ieskatu teātra pasaulē.

Par darbu nekustamo īpašumu jomā 11. c klases skolēniem pastāstīja AVER Latgale vadītājs. Sarunas laikā skolēni iepazinās ar nekustamo īpašumu nozares pamatiem, uzzināja par ēku un zemes īpašumu pārvaldību, kā arī par to, kā tiek veikta īpašumu iegāde un attīstīšana. Tikšanās deva skolēniem ieskatu nekustamo īpašumu tirgū un tā nozīmi vietējā ekonomikā.

Par skolotajiem 11. oktobrī kļuva vairāki 12. klašu skolēni, kuri iejutās skolotāja lomā, gūstot pieredzi, kuras laikā viņiem bija iespēja cieši sadarboties ar skolotāju stundu plānošanā un sagatavošanā. Skolēni ne tikai veidoja mācību stundas kopā ar skolotāju, bet arī vadīja tās, sadarbojoties ar citiem skolēniem.

Karjeras nedēļas ietvaros klases stundā skolotāji ne tikai vadīja diskusijas un iepazīstināja skolēnus ar dažādām profesijām, bet arī aktīvi izmantoja piedāvātos materiālus no virtuālās platformas “Dzīvei gatavs”. Šie materiāli palīdzēja skolēniem labāk izprast dažādu profesiju praktiskās prasības un sagatavoties reālās dzīves situācijām, veicinot interesi par nākotnes karjeras iespējām.

Karjeras nedēļā piedalījās vairāk nekā 600 Daugavpils Zinātņu vidusskolas skolēni. Paldies administrācijai, skolotājiem, skolēniem, kā arī karjeras nedēļas atbalstītājiem – uzņēmējiem, aktieriem, vecākiem, sabiedrisko iestāžu vadītājiem par aktīvu sadarbību un ieguldījumu “Karjeras nedēļas 2024” norisē! Jūsu atbalsts un iesaiste palīdzēja skolēniem iegūt vērtīgu pieredzi un iedvesmu, plānojot nākotnes karjeru. Pateicamies arī skolēniem par viņu aktīvo piedalīšanos un entuziasmu, kas padarīja šos pasākumus dzīvotspējīgus. Liels paldies organizatoriem un koordinatoriem par rūpīgu pasākumu plānošanu, kā arī mentoriem un vieslektoriem, kas dalījās savās zināšanās un pieredzē, sniedzot skolēniem dziļāku izpratni par dažādām profesijām. Neaizmirsīsim arī skolēnu ģimenes par viņu atbalstu un motivāciju, kas sniegusi papildu spēku piedalīties. Jūsu kopīgais darbs ļāva karjeras nedēļai kļūt par vērtīgu un iedvesmojošu pieredzi visiem iesaistītajiem!

Informāciju sagatavoja:
Daugavpils Zinātņu vidusskolas
pedagogi karjeras konsultanti
Ludmila Kondrašova-Lutinska
un Nauris Kupcovs

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Ceļā uz emocionālo intelektu

Atzīmējot Erasmus+ dienas un daloties ar kursos iegūtajām zināšanām, š.g. 17.oktobrī Daugavpils Zinātņu vidusskolas 9. d klases skolēniem notika klases stunda, ko novadīja skolas psiholoģe Olga

Lasīt tālāk »

Vai tava runa pārliecina?

Š.g. 15. oktobrī Daugavpils Zinātņu vidusskolas 11. un 12. klašu skolēniem bija lieliska iespēja vērot un piedalīties improvizācijā. Tika piedāvāti dažādi neparasti uzdevumi, lai attīstītu

Lasīt tālāk »

Divas uzvaras ir mūsējās!

Š.g. 15. oktobrī Daugavpilī norisinājās Latgales reģiona skolēnu finālsacensības volejbolā 2005. – 2008. g. dz. jauniešiem. Mūsu pilsētas godu aizstāvēja Daugavpils Zinātņu vidusskolas komandas. Gan

Lasīt tālāk »
Search